Prosty dodatek, a tymi kotletami ziemniaczanymi można się najeść. Są idealne na obiad

Dodano:
Kotlety ziemniaczane Źródło: Shutterstock / OnlyZoia
Robiliście kiedyś kotlety ziemniaczane? Jeśli nie, warto ich spróbować. Mają doskonały smak i są proste do przygotowania. Na dodatek sporządza się je z popularnych i tanich składników. Ja dorzucam do nich jeszcze jeden ważny produkt.

Placki ziemniaczane znają chyba wszyscy, ale kotlety już niekoniecznie. A jaka jest między nimi różnica? Otóż placki robi się z całkiem rzadkiego ciasta, które kładzie się na patelnię łyżką. Natomiast kotlety formuje się w dłoniach, bo masa na nie jest dość zwarta. Jedne i drugie są smaczne i tanie. Jednak moje kotlety są też nadzwyczaj pożywne. To zasługa jednego składnika.

Jak przygotować ziemniaki na kotlety?

Kotlety można robić z różnych rodzajów ziemniaków. Dobrze sprawdzą się ziemniaki gotowane, ale też surowe. Trzeba jednak zadbać o to, by masa była dość zwarta i dała się formować w dłoniach. W przypadku ziemniaków gotowanych to nietrudne. Jeśli zaś chodzi o ziemniaki surowe, warto je zetrzeć na większych oczkach, a po oprószeniu solą i odczekaniu 10-15 minut, należy odcisnąć z nich nadmiar płynu. Wtedy po wymieszaniu z mąką i pozostałymi składnikami masa będzie odpowiednio gęsta.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z szynką?

Do kotletów ziemniaczanych dodaję szynkę, dzięki czemu robią się bardziej pożywne. Kupuję szynkę w plasterkach, a potem kroję ją w paski i na mniejsze kawałki. Łączę z ziemniakami i pozostałymi składnikami i mam masę gotową do formowania i smażenia.

Przepis: Kotlety ziemniaczane z szynką

Pożywne kotlety z tartych ziemniaków i szynki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 100 g szynki gotowanej w plasterkach
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na większych oczkach. Oprósz je solą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu.
  2. Sporządzenie ciastaDo ziemniaków dodaj drobno posiekaną szynkę i cebulę, a także jajko, mąkę, sól i pieprz. Składniki wymieszaj.
  3. Smażenie kotletówZ otrzymanej masy formuj w dłoniach kotlety. Kładź je na średnio rozgrzaną patelnię i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety przełóż na talerz, posyp posiekaną zieleniną.

Jak podać kotlety ziemniaczane z szynką?

Kotlety ziemniaczane z szynką z powodzeniem można podać na obiad. By zamieniły się w pełne danie, warto zaserwować do nich sos, np. czosnkowy, jogurtowy, pomidorowy. Dopełnieniem tego posiłku będzie też surówka, np. z marchewki, kapusty, zielona sałata z dodatkami albo sałatka z pomidorów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...